Edit, Budapest

64 éves

64 éves vagyok, három gyerekes édesanya és öt unokás nagymama.

2011 tavaszán bal mellemben csomót tapintottam. Az onkológiai kivizsgálás 5 cm-es daganatot mutatott. Bal mellemet eltávolították, az őrszem nyirokcsomó vizsgálat áttétet nem talált.
A kórszövettani lelet 5 cm-es lobularis típusú emlőrákot írt le, mely hormon receptor pozitív, HER2 receptor negatív volt, alacsony osztódási rátával.

Az Onkológiai Bizottság arról tájékoztatott, hogy a tumor nagy méretére való tekintettel kemoterápiát kellene kapnom, viszont a többi lelet (kifejezett hormon érzékenység, lassú osztódás) alapján elegendő lenne a hormongátló gyógyszeres kezelés és a sugárterápia.

Onkológusom tájékoztatott az Oncotype DX vizsgálat lehetőségéről, melyet elvégeztettem. Hamarosan megkaptam a kedvező eredményt. Tekintettel a kis kiújulási esélyt jelző „Recurrence Score" mutatóra, orvosaimmal együtt úgy döntöttünk, hogy a kemoterápiától eltekinthetünk.

Sugárkezelésem hamarosan befejeződik, és 5 éven át napi 1 tabletta hormongátló készítményt szedek szájon át. Így életminőségem sokkal jobb, mint a kemoterápiával lett volna, és bízom a végleges gyógyulásban.