Az Oncotype DX teszt kivitelelezéséről és a teszt eredményéről

A Teszt kivitelezése

Az Oncotype DX teszt egy diagnosztikus teszt, amit az emlőrák első sebészi ellátása után alkalmazhatunk a leghatékonyabban.
Más laboratóriumi tesztekhez hasonlóan ezt is a kezelőorvos rendelheti Betegei részére.


Amennyiben úgy érzi, hogy segítséget nyújhatna Önnek az Oncotype DX teszt elvégzése, itt ellenőrizheti, hogy valóban javasolható-e ez a Teszt Önnek. Ha az Oncotype DX tesztről szeretne beszélni Orvosával, a következő fejezetben találhat több olyan kérdést, ami segítheti ezt a megbeszélést és a döntést.

Az a jó hírünk, hogy az Oncotype DX teszt már Magyarországon is elérhető, önerőből finanszírozva. Társadalombiztosítás általi finanszírozási kérelme 2011. május 13-án került beadásra az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak (OEP).Beszéljen Orvosával az Oncotype DX tesztről


Az alábbi kérdések segítik az Ön tájékozódását az Oncotype DX tesztről Orvosával történő beszélgetése során:


1. "Milyen információkat veszünk figyelembe, amikor arról döntünk, hogy kell-e kemoterápiát kapnom? Az Oncotype DX teszt része lehet ezen információknak?"

Azoknak a betegeknek, akiknek ajánlott a vizsgálat, az Oncotype DX teszt további hasznos információkat adhat, melyet orvosa felhasználhat a terápiás döntés során. Az Oncotype DX teszt eredménye - más, a tumorral kapcsolatos információkkal együtt segíti a beteget és orvosát a terápiás döntésben: része legyen-e a kemoterápia az alkalmazott adjuváns terápiának, vagy ne. Az Oncotype DX teszt eredmény az adott tumor kiújulási valószínűségét is előrejelzi. Az Oncotype DX teszt a széles körben alkalmazott patológiai, klinikai lelethez (tumor mérete, stádiuma, diferenciáltsága, receptor státusza, nyirokcsomó érintettsége) ad további értékes információkat a tumor kiújulási valószínűségéről - ezzel támogatva a terápiás döntést.


2. "Úgy gondolom, Oncotype DX tesztre alkalmas lehetek. Ajánlja nekem az Oncotype DX tesztet, annak megbecsülésére, hogy származik-e hasznom a kemoterápiából?"

Ösztrogén receptor pozitív, HER2 negatív, nyirokcsomó negatív, I. vagy II. stádiumú invazív emlőrákok esetén ajánljuk a Tesztet. (Posztmenopauzában lévő, invazív emlőtumorral és nyirokcsomó érintettséggel (N=1-3) diagnosztizált hormon receptor pozitív betegek szintén alkalmasak az Oncotype DX tesztre.)Az Oncotype DX teszt értelmezése

Beszélje meg kezelőorvosával az elvégzett Teszt eredményét, hogy értse az Önnel kapcsolatos terápiás döntést és annak konzekvenciáját. A Recurrence Score fényében dönthetnek a kemoterápia elhagyásáról, vagy annak alkalmazásáról. Kérem vegye figyelembe, hogy a hormonterápia ettől függetlenül szükséges része a terápiának.


A javasolt terápia fajtájától függetlenül fontos, hogy Ön tisztában legyen azok hasznosságával, és tudja miért kell azokat a lehető legpontosabban megkapnia.