Hogyan fejlesztették ki az Oncotype DX tesztet

1. Emlőrákkal kapcsolatos gének kutatása. A vizsgálat kifejlesztése során először az emlőrákkal kapcsolatos géneket vizsgálták a kutatók. A Genomic Health ezen vizsgálatok során felhasználta saját kutatási adatait, más kutatások adatait (Human Genom Project) és támaszkodott széleskörű irodalmi adatokra is.


2. Klinikai vizsgálatok. Miután a vizsgálandó gének csoportja meghatározásra került, a Genomic Health vezető onkológiai centrumok résztvételével klinikai vizsgálatot szervezett, hogy feltárja a génexpresszió és az emlőrák kiújulási valószínűsége közötti összefüggéseket. A Genomic Health szabadalmaztatott eljárását alkalmazva vizsgálta az egyes tumorok génexpressziós profilját. Ezt követően minden egyes beteg genetikai profilját összevetették a betegségük kimenetelével. Ennek során határozták meg, mely gének állnak valóban összefüggésben az emlőrák kiújulásával és milyen ez az összefüggés.


3. A tumor kiújulását meghatározó képlet. A Genomic Health tudósai a gének egy speciális csoportját válogatták ki ezen korai elemzések során. Minták százainak vizsgálatát követően fejlesztették ki azt a matematikai képletet, amely segít a tumor kiújulási valószínűségének a pontos meghatározásában. Ez a képlet egy számot eredményez, a Recurrece Score (RS) eredményt, amely értékes információt nyújt a terápiás döntéshez. Pontosságának megerősítésére további klinikai vizsgálatokat végeztek, több mint 650 emlőtumoros beteg bevonásával. A kiválasztott géneken elvégzett expressziós vizsgálat és a matematikai képlet a két meghatározó komponense az Oncotype DX tesztnek.