Szójegyzék

A Á B C D E É F G H I Í J K L LY M N NY O Ó Ö Ő P Q R S SZ T TY U Ú Ü Ű V W X Y Z ZS

A

Aromatáz Inhibítor:
A szervezetben lévő ösztrogén szintjét csökkentő terápia, amit többek között az ösztrogén receptor pozitív emlőrákok kezelésére alkalmaznak.


Á

Áttét (tumor áttét):
A rákos sejtek szétszóródása a testben. Emlőrák esetén az áttétképzés helyei tipikusan a tüdő, máj, agy vagy a csontok.


B

Biopszia:
Szövetminta vételére alkalmazott eljárás. A biopsziát tűvel (kisebb minta), vagy sebészi beavatkozással (nagyobb minta) is kivitelezhetik, majd az eltávolított mintából megállapítják, hogy az tartalmaz rosszindulatú elváltozást, avagy sem.


C

Core (kór) biopszia:
Szövetminta vételére alkalmazott eljárás, amikor a mintavétel során kis mennyiségű szövetet távolítanak el tűvel, az első diagnózis megállapításához.


D

Diagnózis:
Egy adott állapot meghatározása, annak jele-, jellemzői, vizsgálati adatok és laboratóriumi teszteket alapján.


G

Gén:
Az örökítés funkcionális egysége, amely szülőkről gyermekeikre öröklődik. Az emlőben található gének "expressziója" megváltozhat (ld. Gén expresszió), ami az emlőrák kockázatát növeli.


Gén expresszió:
Egy gén, vagy géncsoport aktivitási szintje.


Genom:
Egy élő szervezet összes genetikai adata.


H

HER2 (Human Epidermal Growth Factor Receptor 2):
Az emlőráksejtek egy csoportjában megjelenő fehérjemolekula. Azt a tumort, amelynek a HER2 szintje a normális szintnél magasabb, HER2 pozitívnak nevezzük, míg a normál szintűeket negatívnak.


Hormon kezelés az onkológiában:
A szervezetben található hormonok hatását csökkentő terápia. Számos esetben ezen hormonok gyorsítják a tumor növekedését. Ezen terápiák közé tartozik a tamoxifen és az újabb típusú gyógyszerek (aromatáz inhibítorok). A hormonterápiát az ösztrogén receptor pozitív emlőrákok kezelésében alkalmazzák.


Hormon receptor:
Egy adott hormon megkötésére alkalmas fehérjeszerkezet a sejtfelszínen, amely ezáltal aktivizálja a tumor növekedését.


Human Genom Project:
Nemzetközi kutató és technológia fejlesztő program, melynek célja az emberi genom feltérképezése.


I

In Situ:
Emlőrák esetén a tumor azon formája, amikor a rákos sejtek a tejvezetékekben koncentrálódnak, és nem terjednek tovább a közeli szövetekre.


Invazív emlőrák:
Az a tumor, amely a kiindulási helyéről a környező szövetekre terjed, illetve vér és/vagy nyirok keringésen keresztül a szervezet távolabbi pontjaiba terjedhet. Az invazív emlőrákot "infiltratív emlőráknak" is szokták hívni.


K

Kemoterápia:
Olyan gyógyszerek összessége, amelyek a gyorsan osztódó sejtekre - így a ráksejtekre is hatnak, szaporodásukban gátolva, vagy megölve azokat. Gyakran más terápiákkal együtt is alkalmazzák (sebészi beavatkozás, sugárterápia, hormonterápia).


Klinikai vizsgálat:
Kutatás, amely új gyógyszerek, eljárások vagy laboratóriumi tesztek hatékonyságát és/vagy biztonságát vizsgálja.


Korai emlőrák:
Az I. és II. stádiumú (részletesen ld. ott), nyirokcsomó negatív emlőrákok összefoglaló meghatározása.


L

Lumpektomia:
Sebészi beavatkozás, melynek célja a jól lokalizált tumor eltávolítása kis mennyiségű környező, nem rákos szövettel együtt.


M

Masztektomia:
Sebészi beavatkozás, melynek célja az emlő, vagy annak jelentős részének eltávolítása.


Ny

Nyirokcsomó negatív emlőrák:
Az emlőrákok azon csoportja, amely még nem terjedt tovább a nyirokcsomókra.

Nyirokcsomó pozitív emlőrák:
Az emlőrákok azon csoportja, amely már továbbterjedt a nyirokcsomókra (leggyakrabban a hónalji nyirokcsomókra).


O

Oncotype DX teszt:
Egyedülálló diagnosztikus teszt, amely az emlőrák genetikai profilját vizsgálatán keresztül jelzi előre a korai stádiumú, ösztrogén receptor pozitív, nyirokcsomó negatív, HER2 negatív tumor kiújulási valószínűségét. Az Oncotype DX teszt adatokkal szolgál a kemoterápia várható hasznáról is az adott emlőrák esetén. 2007-ben, a San Antonio Emlőrák Kongresszuson bemutatott kutatási eredmények alapján az Oncotype DX teszt a posztmenopauzában lévő, invazív emlőtumorral és nyirokcsomó érintettséggel diagnosztizált, II. és III. stádiumú, hormon receptor pozitív betegeknél szintén fontos információkkal szolgál.


Ö

Ösztrogén receptor:
Ösztrogén molekula megkötésére alkalmas fehérjeszerkezet a sejtfelszínen. Az ER+ ("estrogen receptor" pozitív) kifejezést olyankor alkalmazzuk, ha a tumorsejtek felszínén megjelenik ez a fehérjeszerkezet. Ezek a sejtek általában érzékenyek a hormonterápiára.


P

Patológiai lelet:
A beteg testéből eltávolított szövetmintát leíró orvosi lelet, amit a vizsgáló patológus készít.


Progeszteron receptor (PR):
A progrszteron molekula kötésére alkalmas sejtfelszíni képlet (fehérje). A PR+ kifejezés azt jelöli, hogy a sejtek tartalmazzák a progeszteron receptor fehérjét. Ezek a sejtek általában érzékenyek a hormonterápiára.


R

Rekurrencia (kiújulás):
A rák ismételt megjelenése a terápiát követően, esetleg alatt. Ez lehet helyi kiújulás (a tumor eredeti helyén), vagy távoli kiújulás (más szövetekben, szervekben).


Rák:
A sejtek abnormális állapota, melynek során kontroll nélkül képesek szaporodni, vagy eltérően más sejtektől halhatatlanná válnak. A ráksejtek képesek elterjedni a szervezetben (közvetlenül a saját környezetébe, vagy a vér illetve nyirok keringésen keresztül a szervezet távolabbi pontjaiba).


S

Stádium I Emlőrák:
Az elsődleges tumor legnagyobb átmérője nem haladja meg a 2 cm-t és nem terjed az emlő szövetein túl.


Stádium IIA Emlőrák:
Az elsődleges tumor legnagyobb átmérője nem haladja meg a 2 cm-t és megjelenik a hónalji nyirokcsomókban, vagy a tumor mérete 2-5 cm közötti (ebben az esetben a tumor nem terjed túl az emlő szövetein).


Stádium IIB Emlőrák:
Az elsődleges tumor legnagyobb átmérője 2-5 cm közötti és megjelenik a hónalji nyirokcsomókban, vagy a tumor mérete meghaladja az 5 cm-t (ebben az esetben a tumor nem terjed túl az emlő szövetein).


Sugárterápia:
A sugárterápiát a ráksejtek elpusztítására használjuk. Ezt a terápiát a sebészeti beavatkozás előtt, azt követően, és kemoterápiával kombinálva is alkalmazhatjuk. A rák helyi kontrolljaként is alkalmazhatjuk, a tumor megjelenési helyén.

T

TAILORx:
Az Oncotype DX teszt részvételével futó klinikai vizsgálat (a betegbeválogatási szak már lezárult). A résztvevő betegeket két csoportba sorolták Recurrence Scorejuk alapján. A 11-nél alacsonyabb Recurrence Score értékű betegek - akiknél a betegség kiújulási valószínűsége kicsi, és a kemoterápia hozzáadott értéke is kicsi - hormonterápiában részesültek. A 25-nél magasabb Recurrence Score értékű betegek - magas kiújulási valószínűséggel és nagy kemoterápiás haszonnal - kemoterápiában és hormonterápiában részesültek. A 11 és 25 Recurrence Score érték közötti betegek, akik kiújulási valószínűsége kicsi-közepes, és a kemoterápia haszna bizonytalan, két vizsgálati karra kerültek: hormonterápiás kezelés illetve hormonterápia kemoterápiával kiegészítve. A vizsgálat célja, hogy értékeljük a kemoterápia hasznát a 11-25 Recurrence Score értékű betegek körében.


Tamoxifen:
Az ösztrogén hormon hatását (a tumor növekedését gyorsítja) megakadályozó gyógyszer. Ösztrogén receptor pozitív emlőrákokban használatos.


Tumor:
Szövet növekedés (szaporulat), amelyben a sejtek kontrollálatlanul szaporodnak. A tumor lehet jóindulatú és rosszindulatú.


Tumor grádus (grade):
A tumor jellemzése a sejteken alapján: megjelenésükben mennyire hasonlítanak a normál sejtekhez és hány százalékuk osztódik. A grade többek között az egyik faktor, ami alapján a betegség agresszivitását jellemezzük.


Ú

Újonnan diagnosztizált:
A nemrégen leírt emlőrákra használt kifejezés.